Rengöra diskmaskin

Tips för hur du lättast rengör din diskmaskin

Rengöra spis och ugn

Att rengöra sina vitvaror regelbundet i köket är mycket viktigt för att de ska fortsätta fungera såsom du önskar det. Det samma gäller spisen. Egentligen är det bäst om du torkar den ren efter varje gång som du har använt den. På samma sätt är det bäst om du rengör ugnen också så snart som du har använt den. På så sätt slipper du få ingrodd smuts som är väldigt svårt att få bort. Har du till exempel en spis med en keramikplatta, bör du inte använda Svinto eller någon rengöringssvamp med hård yta. Det repar keramiken och du riskerar att förstöra den känsliga ytan. I stället räcker det med en ren disktrasa och diskmedel om du torkar av spisen regelbundet. Du kommer att slippa ingrodd smuts om du håller dig till dessa enkla knep. Så här gör du:

1. Ta en tom sprutflaska och häll i vatten och blanda i rengöringsmedel. Du behöver inte så mycket rengöringsmedel i sprutflaskan. Du behöver också en ren trasa eller en mjuk svamp.

2. Spruta på med vatten+rengöringsmedel. Torka eller gnugga med svampen på hela keramikplattan på spisen.

3. Häll såpa och smörj in hela ugnen. Värm den till mellan 100 grader. Låt den svalna ordentligt innan du går till nästa steg.

4. Torka sedan med trasa eller en mjuk svamp runt i hela ugnen.

5. På samma sätt som med överdelen av ugnen, kan du göra med underdelen av ugnen. Vissa spisar har två ugnar.

6. Har du ingen underdel som är ugn, brukar de flesta ugnar ha en lucka för förvaring av ugnsplåtar. Där kan du ta sprutflaskan med vatten+rengöringsmedel och spruta i förvaringsdelen. Torka sedan rent med svamp eller trasa.

Så kan du göra om du har ingrodd smuts

Om du har svåra fläckar på spisen, kan du hälla på hett vatten där fläckarna är som värst. Det brukar lösa upp dem. Sedan kan du ta diskmedel och svampen och gnugga bort fläckarna. Om inte heller det heta vattnet avlägsnar fläckarna, kan du prova lite tandkräm och en gammal tandborste och gnugga mot fläcken. Efter det kan du pröva med det heta vattnet.

Om du har ingrodd smuts som inte kommer bort när du använder såpa i ugnen och har prövat att hetta upp den, kan du testa att ta bort fläckarna med Svinto. Stålullen brukar få bort alla fläckar som hamnar på metall eller keramik. OBS! Det är bäst om du läser på bruksanvisningen innan du använder Svinto, så att ugnen inte har någon känslig yta som kan förstöras av Svinto, eller annan stålull.

Rengöra fönstret på ugnen

Om du har ett fönster på ugnen som har blivit smutsigt, kan du skruva isär de olika delarna som håller ihop ugnslocket. Det brukar vara två små skruvar som du försiktigt skruvar i sär. Var försiktig med dem, och sätt dem på en plats så att du hittar dem igen sedan.

När du har skruvat bort skruvarna, tar du bort fläckarna på fönstret med fettlösande medel, diskmedel är bäst och är fettlösande. Om de är svåra och ingrodda kan du ta med stålull, eller med svampen. Torka sedan rent med en ren trasa. Lycka till!