Rengöra diskmaskin

Tips för hur du lättast rengör din diskmaskin

Så underhåller du din diskmaskin bäst

Det är många delar i diskmaskinen som kan bli igengrodda med smuts. Förutom att rengöra filter regelbundet, åtminstone en gång i månaden, kan du även underhålla diskmaskinen. Den ger ju dig ren disk så länge som du behandlar den med rengöringsmedel som underlättar för den att hålla sig ren på insidan.

Kontrollera armarna för vatten

Det finns alltid armar som snurrar runt i diskmaskinen så snart som du sätter på den och kör något diskprogram. Dem kan du rengöra så att vattnet fortsätter spruta på ett effektivt sätt. Så här kan du göra:

1. Ta en sprutflaska och häll i vatten och lite grann diskmedel. Spruta med vatten+rengöringsmedel på armarna. Torka sedan rent med en ren trasa.

2. Finns det kvar smuts i hålen som finns undertill på armarna, kan du ta en tunn ståltråd och försiktigt peta bort smutsen där. Eller ta en tandpetare av plast för att få bort smutsen.

3. Häll i 1 dl ättikssprit i botten på din diskmaskin innan du startar den. Sedan kan du köra ett kort diskmaskinsprogram utan disk i den. På så sätt får du ättiksspriten i själva diskmaskinen, som tar bort fett, kalkavlagringar eller dålig lukt.

4. Häll i salt avsedd för diskmaskinen, och se till att den får en jämn tillgång till det saltet. Diskmaskinerna brukar själva säga till när saltet är slut och du behöver hälla i mer salt.

5. Ta en ren trasa, och lite rengöringsmedel på trasan och torka botten och insidan på diskmaskinslocket, och runt kanterna så att inget smuts finns där.

6. Diska bestickskorgen, om du har en sådan som är avtagbar. Diska och låt torka. Gör detta en gång i veckan, så att du får bort alla eventuella matrester i bestickskorgen. Har du ett fack för detta, kan du ta en tandborste och rengöra mellan facken för de olika besticken.

7. Torka rent med en trasa utanpå diskmaskinslocket. På så sätt får du en snygg diskmaskin. Det brukar ofta rinna lite utanpå den, men om du håller locket rent ser det snyggt och fräscht ut.

När du sedan använder diskmaskinen på vanligt sätt, med smutsig disk i, se till så att det finns tillräckligt med mellanrum mellan tallrikar, glas, koppar och bestick. På så sätt hjälper du diskmaskinen att kunna göra disken riktigt rent. Om du vill ha glänsande rena glas, kan du hälla vinäger i diskmaskinen, och utan maskindiskmedel. Sedan kan du köra en tom omgång med diskmedel men då med maskindiskmedel. Lycka till!

28 Jan 2019